Minder Geld Uitgeven: 32 Slimme Bespaar Tips

Hoe het ook staat met het geld op je bankrekening, onthoud dat het voor iedereen mogelijk is om minder geld uit te geven. De praktische tips om te besparen in dit artikel helpen je direct om consistent minder uitgaven te doen.

Minder Geld Uitgeven Tips

Minder Geld Uitgeven Tips

 1. Start met een noodfonds: Voordat je begint met geld besparen, moet je eerst je uiterste best doen een noodbedrag achter de hand te houden. Weten hoeveel euro jouw financiële buffer zou moeten zijn? Bereken het met deze tool van het Nibud.
 2. Een budget bijhouden: Weten hoeveel je precies uitgeeft (en waaraan) helpt je begrijpen waar je te veel geld aan uitgeeft. Zo kan je gericht starten met besparen.
 3. Verander je zorgverzekering: Elk jaar veranderen de kosten van je zorgverzekering (en wat er verzekerd wordt in je pakket). Door regelmatig te veranderen kan je direct maandelijks kosten verminderen.
 4. Alleen nog cash uitgeven: Door het geld fysiek in je handen te hebben merk je pas écht wat je uitgeeft. Maak enveloppen met potjes voor boodschappen, reisgeld, kleedgeld, etc.
 5. Elke maand sparen: Zet elke maand een vast bedrag weg als spaargeld op je bankrekening (bijvoorbeeld 50 euro per maand), of stop het in een oude sok. Ben je snel verleid het uit te geven, laat iemand anders het beheren.
 6. Beloon jezelf voor het sparen: Geldbedragen uitsparen is makkelijker wanneer je jezelf af en toe beloond. In je spaarplan kan je elk jaar een leuke aankoop doen als je het succesvol hebt volgehouden.
 7. Gebruik de 24-uurs regel: Voordat je een grote aankoop doet (meer dan 50 euro), wacht met kopen en denk er 24 uur over na. Heb je het echt nodig? Na een dag denk je er vaak anders over.
 8. Schrijf jezelf uit: Kranten, tijdschriften, verenigingen, maaltijdboxen, sportscholen, alles waar je een maandelijks bedrag aan geeft kan 80% van de tijd weg. Je hebt het niet nodig. Leen de krant van de buren, ga eens buiten sporten, en maak je eigen maaltijden.
 9. Meal prep: Over eigen maaltijden maken gesproken, door in het weekend de maaltijden te maken voor de rest van de week kan je flink besparen op boodschappen. Wekelijks inkopen doen voor eten is de ideale manier om efficiënt met tijd én geld om te gaan.
 10. Bereken bedragen in werkuren: Reken uit hoeveel uur je moet werken om iets te kopen. Is die nieuwe broek het waard om 10 uur te werken? Als je het zo bekijkt wordt nieuwe spullen kopen lastiger.
 11. Kies eens een gratis uitje: Natuurlijk is de Efteling intens genieten, maar het park of het strand kan net zo leuk zijn! Doe een spelletjesdag met de familie in de natuur. Bezoek gratis concerten. Hier wat tips van de ANWB voor gratis uitjes.
 12. Spreek een vast bedrag af voor cadeautjes: Overleg met je familie en vrienden over de prijs van cadeautjes die je geeft. Limiteer het bedrag waar mogelijk. Het is leuker een lief cadeautje te geven dan een duur cadeautje.
 13. Goedkope kleren zijn duur: Je bent misschien al een koopjesjager en koopt graag shirts of broeken voor een laag bedrag. Goed bezig! Zou je denken… Mensen die dit doen kopen meestal alleen goedkope spullen voor het kopen. Maar draag je de kleding ook echt? Heb je het echt nodig?
 14. Van ruilen komt…: Niet huilen, maar geldbesparing! Want je portemonnee zal je dankbaar zijn. Ruil speelgoed met andere kinderen, wissel eens van huis met kennissen in plaats van een weekendje weg. Ruilen kan best leuk zijn!
 15. Repareren kan je leren: Vroeger repareerden mensen van alles. De weggooi cultuur van tegenwoordig kost bakken met geld. Naai dat lapje over die broek, schroef die TV eens open en leer ook van anderen hoe je dit precies moet doen. Ook weer een leuke (gratis) sociale activiteit!
 16. Gemeentepils: Het is niet alleen ontzettend gezond en verfrissend, maar ook goed voor de portemonnee. Verban frisdrank uit je leven, zeg vaarwel tegen het krat bier, kick af van de koffie en ga gewoon ouderwets water drinken. Je lichaam én je bankrekening zijn je dankbaar.
 17. Tanden poetsen: Wil je jezelf ontzettend veel pijn en geld uitsparen, poets dan consistent je tanden. Dit bericht is gesponsord door je financieel adviseur, niet door je tandarts. Tandarts bezoekjes zijn enorm duur. Dus: 2x per dag poetsen 5 minuten lang, flossen, en spoelen. Preventieve gezondheid verbeteren helpt.
 18. Isoleren en zonnepanelen: De wereld moet klimaatneutraal. Goed verhaal natuurlijk, heel nobel. Maar het scheelt vooral heel erg veel geld op lange termijn. Dus heb je gespaard, investeer dan in je huis, of ga eens zeuren bij je huisbaas.
 19. Google wat je koopt: De laagste prijs voor dat product is hoogstwaarschijnlijk niet die prijs die je nu voor je neus hebt. Google eens op hetzelfde product en kijk waar het nóg goedkoper kan. Let altijd wel goed op de extra verzendkosten.
 20. Vermijd fastfood: Nee, McDonalds is niet goedkoop. De snackbar is soms de helft van de prijs. Alle populaire voedselketens zijn gemiddeld vrij duur. Bak zelf eens patatjes, of doe een kroketje in het vet. Is snel, lekker en leuker. Owja, en natuurlijk goedkoper.
 21. Stop met roken, gokken en drinken: Ooit de prijs gezien van een pakje sigaretten, een krat bier, of een staatslot? Ik hoef je niet te vertellen dat deze ongezonde en verspillende gewoonten erg slecht zijn voor je bankrekening. En dan heb ik het nog niet eens over gezondheid.
 22. Ongebruikt = weg ermee: Een zolder vol spullen is een zolder vol geld. Maak anderen gelukkig met wat je nooit meer gaat gebruiken!
 23. Ongebruikt = uit: Je hebt altijd van die mensen die het licht aan laten staan als ze een kamer uit lopen, of ’s nachts de verwarming aan laten zonder reden. Slechte gewoonte, en dan bedoel ik voor je centen.
 24. Goedkoop is duurkoop: Prima dat je een tientje wil besparen op je wasmachine, maar dan heb je wel dat mindere merk dat sneller stuk gaat. Per saldo ben je zo duurder uit. Koop dus duurdere spullen die langer mee gaan.
 25. Let op verbruik bij aankoop: In hetzelfde straatje staat het verbruik van apparaten. Qua stroom, of soms in water. Soms loont het om de koelkast die het nog prima doet de deur uit te doen voor een superzuinig model. De maandkosten zijn namelijk indrukwekkend hoog soms.
 26. Pomp je autobanden op: Besparen op benzine of diesel is gemakkelijker dan je denkt. Je hoeft er niet eens je rijstijl voor aan te passen of over de grens te tanken. Pomp je banden eens op! Daardoor ga je direct efficiënter om met brandstof. Denk ook aan het vervangen van de roetfilter, dit kan ook een enorme benzine-besparing opleveren.
 27. Bekijk folders: Koopjes in de supermarkt zijn er elke week. Het loont de moeite elke week even de folders door te bladeren, mocht je dit nog niet doen.
 28. Stop met zegeltjes: Maar stop wél met zegel- of spaaracties. De tijd die je steekt in dat soort acties bespaart vrijwel niets en je moet vaak geld bij leggen. Daarbij wordt je gedwongen bij een bepaalde supermarkt te kopen, wat vaak onvoordeliger uit komt.
 29. Eet voordat je koopt: Ga je eten kopen? Doe het met een volle maag. Zo koop je automatisch minder. Een simpel maar effectief psychologisch trucje. Zo wordt je ook minder verleid door de lekkernijen in de winkelstraat.
 30. Koop tweedehands: Waarom nieuw kopen als tweedehands ook gewoon kan? Veel spullen op websites als Marktplaats zijn erg goedkoop. Ook zijn er in je buurt vaak Facebook groepen voor ruilen, verkopen of gratis spullen.
 31. Winkelen ná de feestmaand: Acties volop nadat de maand december weer voorbij is. Wacht met kopen van kerstspullen tot na de kerst. Koop dat paasbrood pas op derde paasdag. Zo bespaar je flink met de feestdagen.
 32. Volg dit handige bespaar blog: Voor regelmatig hulp met geld (en specifiek ook besparen en minder geld uitgeven) kan je altijd op deze website terecht. Regelmatig komen er leuke tips en ideeën voorbij die je kunnen helpen met je financiële vooruitgang. Hopelijk zie ik je dus snel weer terug op het blog!

Heb je zelf nog leuke tips of ideeën om minder euro’s uit te geven? Laat het gerust weten in de reacties onder dit artikel. Dan zetten we het met liefde in de lijst erbij!

Plaats een reactie